Monday, October 30, 2006

İnsanlar Liberalizme Neden Teslim Olurlar?

Öncelikle insanlar genelde bir teslim durumundadır. Öyle olmasaydı, herhangi bir siyasal sistemin sürüp gidiyor olma olasılığı çok düşerdi. Aynı insanlar, sudaki balık rahatlığıyla, faşizmde, reel sosyalizmde, şeriatta, vd rahat rahat yaşayabiliyorlar.

Sonrasında iktidar seçkinleri, havuç-sopa tekniğini yeni diziler bularak genelde başarıyla sürdürüyorlar.

Liberalizmin havuçları neler?

Sınıf atlama, köşeyi dönme, imaj, vd…

Liberalizmin sopaları neler?

İşsiz kalma, evlenememe, çok seyrek de olsa hapis…

Genç bir insan bir iki kere peşpeşe iş-işsizlik stresini yaşadı mı, % 90 zaten teslim oluyor.

Türkiye 1983-2006 özeline bakalım:

Özal 3 yıllık 80 darbesi şokunun üzerine, 1 gecede akşamdan sabaha vitrinleri dolduruverince, herkesin direnci dağıldı. Dünyevileşme çok hızlandı, maneviyat yitimi başladı.

Çiller geldiğinde, Özal döneminin şekeri bitmiş, odunu kalmıştı. Hemen hemen aynı yığın bir daha paraya saldırdı. ancak bu kez devreye iç savaş ve yozlaşma girdi. Maneviyat çökümü korkunçtu.

Erdoğan geldiğinde, bu eksik maneviyata oynadı ve kaybetti. Çiller döneminden daha vahşi bir liberalizm sağanağı geçti. Bu kez ayakta kimse kalmadı. Artık kronik kriminal bir ülke olduk çıktık.

Bu 3 dalgada, %o 1 azınlık direnç gösterdi. Bu 70.000 kişinin çoğu kötü koşullarda yaşayıp öldü. Daha da azı, sistemle uzlaşıp onu eleştiriyor görünerek, sistemin devamını sağlıyor duruma geldi.

Bu çığı durdurmak mümkün müydü? Elbette evet. Halk bu denli teşne olmasaydı, iktidar bu denli güçlü olamazdı.

Peki, gidişat tersine döndürülebilir mi? Elbette evet. Tarihe baktığımızda, devrimler ve karşı devrimler belli bir salınımda gider gelir.

Dibe ne zaman vurulacak? 2002’de öyle görünmüyordu ama 2007’de öyle görünüyor olacak: 4. liberalizmi de bu ülkenin bünyesi çekiyor ve kaldıracak. Bu nedenle dip 2008-2010 arasında olacak ve 2 yılı bulabilecek.

Tüm bunların yerine, reel 10.000 dolarlık ‘GNP per capita’ olabilirdik. Yalnızca çok israf yaptık. En mikrosundan, en makrosuna dek kıçımızı parayla sildik. E tabii, birileri bunu ödeyecek.

İşte o zaman insanlar artık liberalizme teslim olmaamayı düşünecekler, çünkü ‘yediğin hurmalar kıçını feci tırmalar’.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home